Inställningar på din cykel

För ett tag sedan skrev vi tips kring vad du ska tänka på när du köper en ny sadel. Idag tänkte vi tipsa om hur du kan ändra inställningen på din mountainbike. Du kanske får ont någonstans, du känner att dina händer domnar eller du slår i stenar eller andra hinder när du stigcyklar. Känner du igen dig?

När jag började cykla mountainbike fick jag oftast ont i mina händer, på ovansidan av handen upp mot handleden. Upptäckte då att mina bromshandtag satt lite för högt, vilket gjorde att jag var tvungen att ”lyfta” upp mina fingrar för att bromsa. Vilket i sin tur gjorde ont tillslut och så fort vi justerade detta försvann smärtan.

Justera dina bromshandtag

När det gäller justeringen av dina bromshandtag handlar det om att ha så rak linje som möjligt. Du ska INTE lyfta upp din hand för att nå bromshandtaget och framför allt inte böja ner handen för att nå. Titta på bild första bilden här ovanför.

För att justera bromshandtaget lossar du skruven till klämman som håller bromshandtaget till styret och justerar utifrån hur du sitter på din mountainbike. Ett tips för dig som kör mycket enduro eller Bike Park är att ställa upp bromshandtagen lite pga att du inte sitter så mycket på din mountainbike.

Du kan även justera hur långt ut eller hur långt in du kan bromsa med ditt bromshandtag. I vissa fall kanske du behöver byta plats på ditt bromshandtag med exempelvis ditt växelreglage. Detta för att du ska kunna bromsa med ett finger utan att klämma de andra. Se de andra bilderna.

Växelreglage

Växelreglaget ska du enkelt kunna nå utan att flytta handen från styret. Du ska enkelt kunna växla upp eller ner med hjälp av din tumme eller pekfingret beroende på vilket växelreglage du har. Även här kan du justera den genom att lossa skruven.

Bredden på ditt styre

När du köper en ny mountainbike så är det alltid standard bredd på alla styren oavsett om du köper XS eller XL. Det betyder att du kanske behöver justera bredden på ditt styre utifrån din kropp. Upplever du det som att du flyger eller kör en lastbil så kanske du behöver korta av styret något. Jag är 173 cm lång och har ett styre som är 750 mm, så har du något att jämföra med.

Hänger du på ditt styre?

Blir du trött i händerna eller känns det som att du hänger på ditt styre, då kanske du behöver höja upp ditt styre/styrstam. Det handlar nämligen om att ha en bekväm sittställning utan att få för mycket tyngd på händerna. På bilderna här ovanför ser du hur jag har två olika höjder, dvs jag har flyttat distansringarna från ovansidan på min styrstam till under.

Bekväm sittställning innebär att du bör kunna sitta på din mountainbike utan att behöva stödja dig utav styret. Med en högre styre/styrstam kommer du att få en bättre balans på din mountainbike samt att det kommer att kännas tryggare när du cyklar stökig terräng.

Går det inte att justera din styrstam så finns det styren i olika höjder att köpa via nätet eller din lokala cykelhandlare.

Vevarmar

Det här är väldigt svårt för mig att förklara men jag gör ett försök. Upplever du ofta att du slår i stenar eller andra hinder när du stigcyklar? Du kanske blir trött i höften, ljumsken när du cyklar uppför, dvs rörelsen blir för stor när du trampar?

Då kan det hända att dina vevarmar är för långa och med vevarmar menar jag den delen på din mountainbike som dina pedaler sitter fast i. Jag har bytt vevarmar på min cykel till 5 mm kortare än original pga att jag slog i sten och andra hinder samt att få ett bättre rörelsemönster i höften. Tyvärr sitter det allt för ofta för långa vevarmar för oss tjejer på cyklarna oavsett storlek. Jag har 165 mm vevarmar, så har du något att jämför med. Det finns allt mellan 175 mm ner till 150 mm att köpa via nätet eller din lokala cykelhandlare.

Du ska känna dig trygg på din mountainbike

Om jag ska försöka sammanfatta det hela så ska det vara bekvämt att sitta på din mountainbike. Det ska inte göra ont eller kännas onaturligt. Du ska helt enkelt känna dig trygg på din mountainbike och det ska vara roligt att cykla mountainbike.

Behöver du hjälp att justera dina inställningar på din mountainbike tveka inte att höra av dig till din lokala cykelhandlare.

Ett svar på ”Inställning på din mountainbike”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *