MTB Sadel

Att välja rätt sadel är otroligt viktigt och en av din cykels viktigaste kontaktpunkter. Sadeln som du idag sitter på kanske känns hård, du får ont efter en stunds cykling eller du kanske domnar bort helt i underlivet. Lugn, du är verkligen inte ensam. Det är inte lätt att välja cykelsadel och vi kan inte hjälpa dig mer än ge dig information om hur du ska tänka.

Generellt har vi kvinnor ett bredare bäckenben än vad män har, därför är det många tillverkare som delar in sadlarna i herr och damsadlar. Ett viktigt steg i att välja sadel är att hitta din åkstil. Generellt kan man säga att har du en upprätt sittställning ska du ha en bredare sadel och en mer framåtlutande sittställning ju smalare sadel ska du ha. Vi som cyklar mountainbike har lite mer framåtlutande sittställning.

Det finns en uppsjö av olika sadlar beroende på budget, allt från några 100 lappar till flera tusen. Sadelns material skiljer sig åt, en billigare standardsadel har nästan alltid i plast/nylon och rails i stål medan en dyrare racer/MTB sadel oftast är gjord av kolfiber. Skillnaden är oftast vikten mellan dyr och billig men inte komforten. Med andra ord är den dyraste inte garanterat den bästa.

Ni som får ont i underlivet kanske har en för bred sadel, det är så att mellan sittbenen finns nervtrådar som är känsliga och sjunker man ner för mycket i sadeln kommer nervtrådarna utsättas för tryck och du får ont. Därför kan det vara bra att ha en skåra i sadeln.

Tänk även på att en sadel med tjock vaddering gör att du ”sjunker” ner i sadeln och det kan göra att du får ont i underlivet. Sadel och bibs kan man säga hör lite ihop även om vi snackar sadel här, men det gäller detsamma på bibs. En tjockare bibs kan göra att du får ont i underlivet, samma resultat med en sadel som har tjock vaddering.

Du kanske har en bra sadel idag men behöver ändra inställningen på hur du har din sadel. Tilta sadelns spets för att få en mer framåtlutad sittställning för att ev slippa få ont i underlivet. Här är det bara att testa sig fram tills man hittar en vinkel som känns bra för dig.

Hur mäter man avståndet mellan sittbenen?

Enklast för att mäta ut avståndet mellan dina sittben gör det genom att sätta dig på en bit kartong som du lagt på en stol. Lyft benen några minuter så att du får ett avtryck på kartongen. Därefter mäter du avståndet. Här nedanför ser du att jag har suttit på ett papper och måttet är ca 14 cm.

Som du ser på bilderna här nedanför har du min sadel, en Ergon SM sadel för kvinnor. Den är utvecklad av kvinnor för kvinnor och det är den bästa sadeln jag har köpt. Om jag i framtiden ska byta mountainbike så kommer jag att flytta med min sadel. Original sadeln lägger jag på hyllan tills mountainbiken ska säljas.

2 tips på MTB sadel till kvinnor

Vi hoppas att denna artikel gör att du enklare kan välja en sadel som gör att du sitter bra och att du inte får ont i underlivet.

Ha en fin dag!

Ett svar på ”Att välja rätt sadel”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *