5 tips att bli en bättre cyklist

För att bli en bättre cyklist behöver vi öva och idag tänkte vi dela med oss utav 5 tips till dig som vill bli en bättre cyklist. Rent generellt övar vi vuxna alldeles för lite när det gäller mountainbike. Se på våra barn, som hoppar och skuttar med sin cykel, övar och övar tills de kan tricket.

Det ska vara roligt att cykla på stigen och idag tänkte vi dela med oss utav 5 tips till dig som vill utveckla dig och bli ännu bättre cyklist. Jag som brukar vara ledare på ett tjejläger har märkt några saker som vi tjejer och killar för den delen behöver öva på eller justera på cykeln.

  1. Position på cykeln
  2. Lyft blicken
  3. Cykla uppför trottoarkanter
  4. Lyfta framhjulet
  5. Få med dig bakhjulet över hinder
1 Position på cykeln

Tänk på att justera in sadelhöjden och styret så att du sitter bekvämt. Läs artikeln om Inställningar på din mountainbike. Våga ställ dig upp när du cyklar? Tänk då på att ha vikten på fötterna och lätta händer på styret. Hänger du på styret upplever du det vingligt. Bra övning är att öva på att stå och cykla. Börja på en lätt stig och sakta med säkert avancera till mer ”svåra” stigar.

2 Lyft blicken

Våga lyfta blicken lite längre bort än vad hjulet börjar, ett bra exempel en till två cykellängder bort. På detta sätt är du mer förberedd på vad som komma skall utmed stigen. Ju fortare du cyklar desto längre fram måste du titta. Våga lyfta blicken!

3 Cykla uppför trottoarkant

För att våga lyfta framhjulet är det perfekt att börja med att cykla upp och nedför trottoarkanter. På så sätt får du enkelt in tekniken och tajmingen. Enklast är att komprimera framgaffeln precis innan trottoarkanten så att den fjädrar ut när du åker uppför trottoarkanten. Du ska inte rycka i styret. ”Lätta” ben när du åker över trottoarkanten med bakhjulet. När du fått in tekniken går vi vidare till lyfta framhjulet.

4 Lyft framhjulet

När du fått in tekniken med att cykla uppför en trottoarkant ska vi applicera detta på stigen. Du kommer till ett träd som vält eller du ska uppför en liten klack, en stenhäll och behöver då lyfta framhjulet för att enkelt komma över ”hindret”. Här kan du applicera samma teknik som när du cyklade uppför en trottoarkant, att komprimera framgaffeln. När du väl är bekväm med att komprimera framgaffeln, är steg två att lära sig att trampa upp framhjulet.

5 Få med dig bakhjulet

När du väl har tagit det över hindret med framhjulet behöver du vara ”lätt” bak, och detta gör du genom att luta dig lite framåt och att böja benen precis när du rullar upp på hindret med bakhjulet. Detta för att underlätta för bakhjulet att ta sig över hindret, stocken eller stenen.

Övning ger färdighet. Vi vet, det är kanske tråkigt att traggla teknik men otroligt nyttigt även för den mest erfarne. Fixar du dessa 5 tips så blir din stigcykling så mycket roligare.

Stort lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *