Lugnet

I Dalarna har vi bra cykling men något som ligger mig varmt om hjärtat är Falun då jag (Pernilla) har bott i Falun i ca 10 år. Nästan varje sommar åker jag och min familj upp till Falun för att träffa släkten och givetvis tar vi med oss våra mountainbikes. Det finns bra boenden i Falun att hyra, både på Lugnet och Främby Udde finns det stugor men även ställplatser för dig med husvagn eller husbil.

Lugnet

På Lugnet har du många stigar och de är väl uppmärkta och de underhålls regelbundet. Det finns flowstigar som Gamla Mormor och det finns även i gamla slalombacken en DH-bana och flera singletracks med hopp och doserade kurvor för den som önskar mer utmaning. Det finns något för alla oavsett ifall man är nybörjare eller inte.

De har även en Bergbanan som är öppen från klockan 09:00 till 20.00 där du kan köpa ett liftkort som tar dig upp för berget så att du kan rulla ner för Gamla Mormor eller de andra MTB-lederna. På Lugnet finner du även cykeltvätt, två mindre teknikområden för dig som vill öva på balans eller bara jobba dig igenom en pumptrack.

För dig som inte har med dig någon fika eller vill äta en lunch finns det en restaurang vid badet samt ett Café där du stiger av Bergbanan. De har glass, kaffe och dricka att handla.

Källviken

Källviken är under vintertid en populär slalombacke men på sommaren är det ett populärt MTB område. Här finns Biking Dalarna-leden Källvikens Svarta som innehåller mina favoriter, Baksidan, Sjöstigen, Sulan och Hallon&Blåbär. Här är det mer snabba naturliga singletracks med handbyggda hopp, trädropp och doserade kurvor. Utöver de uppmärkta lederna finns det en uppsjö av roliga endurospår, det är bara se dig omkring i naturen. Sulan är en stor favorit hos mig. Källviken passar dig som har cyklat ett tag då det är mer tekniskt svårt.

Parkerar gör du längst ner vid slalombackens parkering och därefter cyklar du upp. Det finns inga toaletter eller Café i närheten så här behöver du ta med dig något i en ryggsäck som du kan ställa på toppen medan du köra de olika MTB-lederna.

Jag bjuder på två filmer från 2021 då jag filmade när jag körde Baksidan och Sulan. Som jag säger på filmerna är jag skadad och det var inte förrän några veckor senare när jag upptäckte att jag hade en spricka i ankeln.

Är du mer nyfiken på vad det finns för olika cykel leder i Falun har Falu Stigcyklinster sammanfattat det bra via deras hemsida.

Ha en fin dag//Pernilla

Ett svar på ”Cykling i Falun”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *