MTB däck vinter

När vintern sveper in och temperaturen sjunker är det lätt att tro att cykelsäsongen är över. Men för entusiaster och äventyrslystna cyklister finns det en spännande möjlighet att utforska de vackra vinterlandskapen på två hjul. Att cykla på vintern kan vara en fantastisk upplevelse, men det kräver vissa förberedelser, och ett av de viktigaste inslagen är att investera i bra vinterdäck för din mountainbike.

Att cykla på snö, slask, lera eller is med vanliga sommardäck kan vara farligt och ineffektivt. Vinterdäck för MTB är speciellt utformade för att ge dig bättre grepp och kontroll i vinterförhållanden. De har djupa mönster och en gummiblandning som fungerar optimalt även vid låga temperaturer, vilket ger dig förtroendet att fortsätta cykla under vintern.

Fördelen med vinterdäck:

 • Bättre grepp: Vinterdäck har djupare mönster och mer aggressiva dubb, vilket ger dig mer grepp oavsett om det är snö, lera eller is. Detta minskar risken för att glida eller tappa kontrollen.
 • Större stabilitet: Vinterdäck ger bättre stabilitet och balans på hala ytor. De hjälper dig att behålla kontrollen över din MTB även när du cyklar över isfläckar, lera eller genom snödrivor.

Att cykla på vintern med bra vinterdäck för din MTB kan vara en fantastisk upplevelse som ger dig möjlighet att utforska vackra vinterlandskap och behålla din passion för cykling året runt.

Hur du ska tänka när du väljer dina vinterdäck

 • Däckbredd: Välj däck med en bredare profil. Bredare däck ger mer stabilitet och bättre flytkraft på snö, is eller lera.
 • Dubb eller ej: Du kan välja mellan dubbdäck och dubbfria däck. Dubbdäck ger maximalt grepp på is, medan dubbfria däck ger smidigare rullning på snö och fastare underlag. Valet beror på vart du bor i Sverige.
 • Mönster: Se till att däcken har ett mönster som är utformat för vintercykling. Djupa räfflor och kilar är bra för greppet.
 • Gummiblandning: Vinterdäck använder en gummiblandning som fungerar bra i kyla. Kolla efter däck med mjukare gummi för bästa prestanda.
 • Rätt tryck: Justera däcktrycket beroende på förhållandena. Lägre tryck ger bättre grepp.

Med rätt förberedelser kan du njuta av rolig vintercykling. Så var inte rädd för att kasta dig ut i kylan och upptäcka de vackra vinteräventyren som väntar på dig och din mountainbike. Läs gärna vårt tidigare artikel om Rätt tryck & Däck.

Här nedanför tipsar vi om 3 bra vinterdäck. I de flesta cykelbutiker kan du hitta Schwalbe eller Maxxis.

Schwalbe

 • Ice Spiker Pro – ett bra vinterdäck för isiga stigar där Pro varianten är ett lättare däck.
 • Nobby Nic – ett bra bakdäck för stigcykling när det är vinter och inte allt för blött när du vill ha ett mer lättrullat däck.
 • Hans Dampf – ett bra framdäck i kombination med ett Nobby Nic till bakdäck för stigcykling.
 • Magic Mary – ett framdäck när du vill ha så mycket grepp som möjligt.

Schwalbe har fyra olika gummiblandningar, där Speed är det hårdaste och Ultra Soft är det mjukaste gummiblandningen. Mjukare gummiblandning ger ett bättre grepp på blöta stigar men är mer tungrullat.

Maxxis

 • Minion DHF – bland de vanligaste och mest omtyckta framdäcken med bra prestanda för stigcykling.
 • Minion DHR II – här har du bakdäcket motsvarande Minion DHF.
 • Rekon – lättrullat bakdäck för stigcykling när det är vinter och inte allt för blött.
 • Forekaster – Ett bra framdäck ihop med Rekon för de lite snällare stigarna.

Maxxis har liksom Schwalbe olika gummiblandningar där Dual är det hårdaste och där Maxxgrip är det mjukaste. Både Schwalbe och Maxxis har olika tåliga stommar och ett tyngre däck är mer tåligt mot vassa stenar, dvs mindre risk för punka.

Välj däck efter den terräng du oftast cyklar och utifrån dina vinterförhållanden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *