Rättviksbacken

Under min semester besökte vi Rättvik och givetvis ville vi cykla även här. Rättvik kommun har flera olika cykelleder och ingår i Biking Dalarna. Biking Dalarna är ett samarbete mellan cykeldestinationer i Dalarna och målsättningen är att erbjuda en högkvalitativ cykelupplevelse.

Rättviksjakten

Under 2022 deltog jag och min familj i Rättviksjakten som är en riktigt rolig MTB tävling där du verkligen får uppleva hela Rättvik och dess cykelleder. Rättviksjakten är en poängjakt där ni tävlar i lag om två eller tre personer. Tävlingen är ingen utmarkerad bana utan man lägger sitt spårval själv med hjälp av karta och kompas. En mindre AIM tävling kan man säga. Det gäller att samla ihop så många poäng som möjligt och dessutom hinna i mål i tid. Barn från 10 års ålder och uppåt kan vara med. En trevlig och rolig familjeaktivitet.

Cross Country leder i Rättvik

Utifrån Jarl-område utgår nästan all xc cykling och det finns sex leder med olika svårighetsgrader och längder som bjuder på en härlig mix av tallhedar, stigar och grusvägar. Det är härifrån som Rättviksjakten även startar.

Rättviks Slalombacke

Redan förra året blev jag tipsad om att det skulle finnas några härliga och flowiga stigar som utgick från Rättviks Slalombacke. Det är vanliga vandringsstigar så det gäller att visa respekt och anpassa hastigheten.

Vi cyklade in på vandringslederna Hedsåsberget, Lerdalsberget och Hökolsberget, Tre toppar. Väldigt kupera bitvis med massa härliga rötter och stenar. Vi hade en härlig flowig utförsåkning innan vi fick jobba oss uppåt igen under kraftledningsgången.

Sista stigen, Janssons Frestelse blev en positiv överraskning. All cykling sker på egen risk, står det på en skylt precis innan vi kör in på stigen. Wow – vilket bygge säger jag bara, vilka eldsjälar som byggt och gjort ett grymt bra jobb med stigen. Riktigt roligt, önskade att jag hade haft min kamera med så att jag kunde ha filmat den åt er. Riktigt nice!

Du hittar leder via Trailforks, sök på Rättvik.

Boende

I Rättvik finns mycket olika boende för dig som turist, det är bara att välja ifall du vill bo på camping eller stuga, bed and breakfast eller hotell. Det finns mängde med äventyr i eller kring Rättvik för dig och din familj.

Här är några bilder från Janssons Frestelse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *