Helags

Artikeln innehåller annonslänkar

Förra sommaren hade jag och några vänner bokat in oss på en tre dagar Fjällcykling tillsammans med Henrik på Funäsdalens Cykel och Fritid. Det var ett magiskt äventyr tillsammans där vi upplevde våra svenska fjäll. Det är otroligt vackert i och kring Funäsdalen. Vill man inte cykla själv ute på fjället rekommenderar jag varmt att man kontaktar Henrik och bokar upp honom för en guidad tur.

Funäsdalen ligger i Härjedalen och är en centralort i Funäsfjällen som består utav Ramundberget, Tänndalen, Tännäskröket (Tännäs), Kappruet, Fjällnäs och Funäsdalen. Det finns stugor att hyra antingen via Airbnb eller via Funäsdalens hemsida.

Det finns väldigt mycket äventyr att upptäcka tillsammans med sin familj i och kring Funäsdalen. Allt från att åka en gondoltur upp till berget och avnjuta en fika med magisk utsikt över byn, vandring till ett vattenfall eller fjällcykla. Det finns väldigt mycket leder i och kring Funäsdalen. Är du nyfiken på att läsa mer om MTB lederna har Funäsfjällen samlat alla MTB leder här.

Funäsdalen

Under våra tre dagar cyklade vi bland annat till Helags, Sveriges sydligaste glaciär. Det var helt magiskt, vilka vidder vi har här hemma i Sverige. Det är ingen svår cykling med det är en tur som tar hela dagen och du behöver ha med dig picknick så att du kan fylla på med energi samt ha med dig en extra tröja, första hjälpen kit, regnkläder och extra slang ifall du får punka.

Du cyklar på samma stig som alla vandrare går på, så visa respekt. Turen bort till Fjällstationen är ca 12 km och sedan ska du tillbaka till parkeringen igen, så totalt är tur på ca 25 km. Borta vid Fjällstationen finns det mat och fika att köpa. För barnen finns våffla att köpa eller för de vuxna som önskar. På vår fjälltur hade vi två barn med oss som då var 13-14 år, som fixade fjällcyklingen utan problem.

Helags

Jag rekommenderar varmt att cykla i våra svenska fjäll, det är otroligt vackert och fridfullt. Redan nu till sommaren 2023 planerar jag och familjen att eventuellt åka upp till Funäsdalen igen och fjällcykla samt att rulla lite bikepark som vi inte gjorde sist. Så vi kanske ses till sommaren!

Ha en fin dag//Pernilla

2 svar på ”Fjällcykling kring Funäsdalen”

  1. Ser underbart ut! 🙂 När är det bäst att åka med hänsyn till mygg, vattenflöde osv? Eller det kanske inte är problem med mygg över trädgränsen?

    1. Hej Caroline, jag var där i augusti och då var det inga mygg eller höga vattenflöden. Vår svenska natur och fjäll är så himla vackra och det är lätt att att vi svenskar glömmer bort det.
      Ha en fin dag!
      //Pernilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *