Åkulla Bokskogar

När du kommer till Åkulla Bokskogar känns det som du har hamnat i en trollskog. Det är helt magiskt här, så otroligt fint. Åkulla Bokskogar är ett femtio kvadratkilometer stort naturområde som ligger i Halland, mellan Varberg, Falkenberg och Ullared. Åkulla är välkänt för de som kör långloppet Bockstensturen som går av stapeln 2 september i år.

Här finns massa MTB leder som du kan stigcykla men med vissa begränsningar på grund av att stora dela av området är naturreservat. Det finns även stigar som är olämpliga att cykla på, eftersom marken är känslig för hård belastning. Tänk på att visa hänsyn både till naturen och andra du möter på stigen.

Övernattning hittar du via Åkulla Outdoor Resort, de har både stugor, hotell, ställplatser och trädsvit som du kan boka. För dig som inte vill ta med egen picknick finns det både ett café och en restaurang som servera något gott för dig att äta. De använder i största möjliga mån ekologiska och närproducerade råvaror och köttet på deras meny är främst viltkött.

Du möter både vandrare, löpare och andra cyklister när du swichar runt på lederna. Yasjöstigen är 5,3 km lång cykel och vandring led runt Yasjön. Otroligt vackert och du åker igenom en äldre bokskog, det är en enkel led med några kuperad och steniga partier men inget svårt.

Vill du cykla på den gamla banvallen ska du ta Flähultstigen, 3 km. När du kommer till banvallen stanna upp och se dig omkring. Banvallen är delvis insprängd i berget och här kan du se konstverk bara genom att titta på naturen. Otroligt vackert. Leden passerar även förbi Stigs MC och motormuseum.

Det finns även en Pumptrack i Åkulla som är en cirka 100 meter lång grusad bana för cykel, uppbyggd av packade massor som är formade till kullar, kurvor och hopp.

Som du förstår så finns det något för hela familjen. Deras säsong sträcker sig från tidig vår till sen höst och det är lika vackert vår som höst. Ett tips är att stanna upp och njuta av naturen, för det är otroligt vackert här. Jag blev helt tagen och vill gärna tillbaka för att verkligen boosta energi och njuta av naturen både genom vandring och på cykel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *