MTBtjejer.se

Idag tänkte vi skriva om skillnaden mellan en hardtail och heldämpad MTB för dig som inte riktigt vet vad skillnaden är och hur du ska tänka när du ska köpa din första MTB.

Det finns två varianter på ramar. En hardtail har endast fjädring framtill i form av en dämpad framgaffel. En heldämpad cykel har fjädring både fram och bak – en framgaffel och en bakdämpare.

När du ska välja mellan hardtail och heldämpad ska du utgå från hur och var du kommer att cykla. En hardtail funkar bäst på grusvägar eller lättare skogsstigar. En hardtail är en bra instegscykel för dig som vill komma igång med cykling utan att lägga för mycket pengar.

Se gärna till att välja en hardtail som har en luftdämpad framgaffel då den är lättare att ställa in för din vikt, speciellt om du är lättare. Det finns även framgaffel med stålfjäder och dessa går inte att justera.

Läs gärna vår artikel om Orbea Laufey som är en prisvärd instegscykel.

Andra tips på hardtail:

Med en heldämpad MTB så har du fjädring fram och bak, dvs en framgaffel och bakdämpare. Den stora fördelen med en heldämpad är att du kan sitta ner och cykla när det blir mer kuperad terräng. Med en hardtail så är det du och dina ben som agerar som stötdämpare. Så upplevelsen blir mer jobbig med en hardtail än med en heldämpad.

Läs gärna vår artikel om Orbea Occam och Merida One-Twenty.

Andra tips på heldämpade:

En heldämpad blir lättare att ta sig över olika hinder och du fastnar inte på samma sätt med en heldämpad när du ska ta dig över stock och sten. Upplevelsen blir mjukare och roligare om du frågor oss!

Ett svar på ”Skillnaden mellan hardtail och heldämpad MTB”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *