Har du spångest

Tycker du att det är svårt att cykla på en spång? Jag som brukar vara ledare på ett tjejläger brukar ofta höra från tjejerna att man tycker det är svårt eller att det är otäckt att cykla över en spång. På tjejlägret brukar vi tjejer prata om att man har spång(est). Även jag har spång(est) ibland, för mig handlar om hur högt upp spången är och ifall de är i etapper men övning ger färdighet eller hur?

Om du aldrig har cyklat över en spång tidigare så kan du enklast öva på en parkeringsplats. Testa genom att cykla på den vita linjen, tänk på att lyfta blicken. Tittar du precis framför ditt hjul tappar du balansen och blir vinglig vilket vi inte vill. Upp med blicken, titta ca 3-5 meter framför dig!

När du känner dig trygg med att cykla på den vita linjen kan du byta upp dig till en planka eller om du lägger ut två rep som har ca 10-20 cm mellanrum och övar att cykla däremellan.

När du känner dig redo tar du dig ut på stigen och stöter du på en spång, passa på att öva. Öva inte bara en gång, utan öva flera gånger. Ju mer du över desto tryggare blir du att cykla på en spång.

De tips som jag brukar ge för att cykla på en spång är:

  1. Lyft blicken och titta dit du ska
  2. Ha en högre växel eller lägg ett lätt tryck på bromsen
  3. Sänk sadel lite ifall du har en dropperpost
  4. Sväng inte med styret utan med höften, kroppen

Beroende på hur lång spången är så titta långt fram, lyft blicken. Ha en högre växel i eller så lägger du som jag, ett lätt tryck på bromsen så att du får ett motstånd när du cyklar. Detta gör att du känner dig mer stabil och inte så vinglig. Oftast är det svårare att cykla långsamt så försök att ha ”lagom” med fart.

Desto tryggare du blir, desto fortare kan du cykla. Jag har en dropperpost på min cykel som jag sänker när jag ska cykla över en spång. Bara lite, så att jag får en lägre tyngdpunkt och på så sätt bli mer rörlig på cykeln, om jag skulle tappa balansen.

Genom att jag sänker sadeln så blir det lättare för mig att röra mig på cykeln, vilket gör att jag kommer in på vårt sista tips, sväng inte med styret. Oftast svänger inte spänger så mycket att du behöver röra styret utan du enkelt svänger med hjälp av din kropp, dvs du flyttar din tyngdpunkt.

Som sagt vad så är det många som tycker det är jobbigt att cykla över en spång men nu har du fått lite tips som gör det enklare för dig att ta dig över en spång. Stort lycka till och öva så fort du kommer till en spång!

På bilden här nedanför ser ni hur jag har ett lätt tryck på bromsen.

Har du spång(est)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *