Mimmi Leiderth

– Berätta lite om dig själv, skryt lite, vem är du?
Dåså, Mimmi Leiderth heter jag och är född år 2007, fyller inom kort 17. Ursprungligen kommer jag ifrån Göteborg men har bott medelparten av mitt liv i idrottsstaden Ulricehamn. För strax under ett år sedan gick flyttlasset till Falun där jag nu bor och bedriver ekonomistudier på Hagströmska gymnasiet med inriktning endurocykling.
Tränings- och cykel intresset jag har kommer ifrån min familj som alltid älskat att vara ute i naturen och röra på sig, främst var det pappa som fick mig att fastna för två hjul. Sedan dess har det väl bokstavligen talat rullat på. Förra säsongen plockade jag med mig ett SM guld i enduro och ett SM brons i downhill. Tack vare god försäsongsträning har jag inlett cykelsäsongen 2024 med vinster på det hittills 2 första deltävlingarna av Sverigecupen i enduro som förstaårsdam i U21 klassen. Jag skulle vela kalla mig själv målmedveten och strävar mot att utvecklas och bli den bästa möjliga versionen av mig själv. Att inspirera andra och att bli bättre cyklist både innanför och utanför tävlingsbanden. Tack vare familj, vänner, tränare och sponsorer så ser jag ljust och förväntansfullt med spänning på vad framtiden har att erbjuda!


-Hur kommer det sig att du började med just enduro?
Bra fråga, jag började med att cykla Cross Country och gjorde det ett bra tag. Efter det så har cyklingen i världen och främst i Sverige utvecklas, på resor till Åre och Järvsö så fick jag upp ögonen för downhill och utförscyklingen. Detta i kombination med att min träningsgrupp som för att tillägga har betytt och betyder mycket för mig drogs mera åt endurohållet. Det byggdes banor flitigt i Ulricehamn som fortfarande expanderar storartat. Tack vare min coach så landade jag i att det var utförscykling och enduro jag ville hålla på med. Enduron fick mig att kunna ställa mig på startlinjen igen och att kunna tävla, när jag körde XC var det mycket hets vilket på sitt sätt har charm. Men enligt mig så är det så mycket mera familjärt med enduron och nu ser jag istället fram emot mina race istället för att vara stressad och ha ångest. Det är en sport med det jag tycker om, fart och teknik blandat med uthållighet och flås. Det är den kombinationen som jag tycker är så fantastisk!

– Vi har sett att du nu bor i Falun och går på Hagströmska Gymnasiet. Hur är det på ett idrottsgymnasium, det blir mycket träning då eller? Berätta gärna om upplägget ifall vi har yngre läsare som blev nyfikna nu.
Att flytta hemifrån till Falun var det bästa som har hänt mig. Till en början var man lite nervös och visste inte vill förväntningar man skulle ha eller vilka förväntningar som fanns på mig. Det är helt fantastiskt att varje dag få vistas i en miljö med likasinnade och passionerade individer. Att gå på ett idrottsgymnasium innefattar mycket eget ansvar, att sköta träningen och studierna samtidigt som det ska finnas käk att äta hemma och att ha tid för återhämtning.
Eftersom att många av eleverna har flyttat hit från andra städer i Sverige och internationellt så känner man en samhörighet och alla hjälper alla då man sitter i en liknande sits. Rent träningsmässigt så har cykelteknik disciplinen 4 skolträningar i veckan. På måndagar och fredagar är det eftermiddagsträning och på tisdagar och torsdagar är det morgonträning. På onsdagar är det inte skolbaserad träning men det blir ändå att man tränar medelparten av veckas dagar själv på egen hand eller med kompisar. I Falun finns det superbra möjligheter till träning och rörelse och för en cyklist är det ett paradis. Om du som läsare funderar på att starta ett idrottsgymnasium så skulle jag varmt varmt rekommendera det. Jag känner att bara på det första året jag har gått här har jag fått med mig många fina lärdomar och minnen och har vuxit mycket som person.


– Hur ser din plan ut för säsongen 2024, tävlingar inom SE eller även utomlands?
Planen för 2023 är att fortsätta samla på sig erfarenhet både när det kommer till tävling men även främst teknikträning. Målet är att delta på varje swe cup deltävling i enduro och även några race i den svenska downhillcupen. Det är väldigt inspirerande att se så många nära mig i min omgivning vara ute och tävla internationellt, detta är även planen för mig. Jag ska träna och sträva efter att nästa säsong känna mig redo för att dra ut och tävla enduro på internationell nivå i Europa!

– En fråga vi oftast får, hur kan vi öka intresset för MTB bland tjejer, har du någon bra ide om det?
Svår men viktig fråga! Om man ska se ur perspektivet av vad som har fungerat och fått mig att gilla cyklingen så mycket så har det handlat mycket om folket runt omkring mig, jag har fått mycket stöttning, träningskamrater och tränare har spelat en roll för min glädje i sporten. Jag har blivit motiverad och känner att det finns folk som tror på mig. Det som fattas hos många tjejer och kvinnor kanske just är samhörigheten till andra med liknande intresse, särskilt när cykelsporten är en så pass mansdominerad industri som det ändå är. Dock har det på senare år gjorts stora framsteg, särskilt inom utförscyklingen vilket är superkul att se. Det bli vanligare med kvinnor som cyklar ute i skogarna. För att kunna engagera ännu mera så tror jag att det är viktigt att man hittar varandra genom exempelvis forum eller i grupper i några av Sveriges alla föreningar som finns. Där man tillsammans kan cykla och bara allmänt snacka cykel. Också att man kommer ihåg att ta det i sin takt, det kan kännas som att man bara får vara ute och cykla om man är världsbäst på det men jag tycker att man ska sänka alla förväntningar och krav både man själv har på sig och även pressen utifrån av andra.

Tack så mycket för att jag fick vara med på denna intervju och berätta lite om mig och min historia!!
Tack själv, skall bli kul och följa dig framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *