Åre mtb konferens

Hugo och Fredrik från Cykelfrämjande bjöd in tillsammans med Åre Kommun och Åre Destinationsbolag till Sveriges första nationella MTB konferens i Åre. Det var jag som fick äran att ta nattåget upp till Åre då Linda var utomlands. Det var med en stor portion nervositet och spänning som jag kände då jag gick av tåget och möttes av en snötäckt Åre. Mountainbike kändes långt bort med tanke på all snö och det var längesen Åre hade fått så pass mycket snö, att skidanläggningen redan var igång. Jag önskade att jag hade tagit med skidorna, för att hinna med några åk innan MTB konferensen började.

MTB konferensen drog igång strax efter att Stockholmståget anlände stationen lagom till 3 kaffet. Först ut bland oss talare var Destination Åre och Trysil som pratade mycket om hur stor betydelse cyklingen har för turistnäringen. Förändringen som dessa två skidorter ändå gjort för att kunna ha turister nästan året runt. DIRTT och IMBA tog sedan över och berättade om projekt för att skapa utbildningar för stigbyggare som är på universitet-nivå samt de olika trenderna inom cykling i Europa. Kvällen avslutades med 3-rätters middag och filmvisning.

Dag två handlade mer om den lokala och vardagliga cyklingen där Falu Stigcyklister berättade om deras resa som de har gjort som startade med ett svartbygge under en pappaledighet. Robin Wallner pratade om sin karriär och vad cyklingen betytt för honom. Sen var det dags för mig att tala om vårt engagemang och syfte kring mtbtjejer.se, berätta lite kort vad vi redan har gjort under vår korta tid och vad vi ser framemot 2024.

Jag gick väldigt bra och positiv feedback efter mitt framförande, vilket var superkul att höra. Jag sa även till alla 80 pers som satt i publiken att börja följa oss och sprida oss via sina sociala medier, framför allt cykelklubbar för att vi tjejer ska få inspiration från andra tjejer. Jättekul att många gick in och följde oss, Linda undrade vad som hände från Gran Canaria då helt plötsligt vår statistik blomstrade 🙂

Därefter var det Tomas på Göteborgs Stigcyklister som tog över efter mig och pratade om hur Göteborgs Stigcyklister arbetar kring föreningen och stigvården i och kring Göteborg. Vad de har för syfte och visioner. Efter förmiddags fikat var det Region Skåne och Bergslagen som entrade scen och berättade om deras arbete för att etablera cyklingen i naturen så bra som möjligt för alla medborgare. Otroligt intressant att lyssna på och höra hur de tänker kring cykling och kring folkhälsan.

Sist ut att tala var Will från Skottland som kom från NEAT (North East Adventure Turism) som berättade om DMBIS (Developing Mountain Biking in Scotland) mål och visioner kring hållbar stigbyggande i Skottland. Han visade även stigar som handikappade kunde cykla nedför, så himla coolt.

Det var två späckade dagar med massa härliga möten med både företag, cykelklubbar, kommuner och regioner, Bikeparks och profiler inom branschen. Jag pratade nästa med alla deltagare och en röd tråd med alla jag pratade med var hur ökar vi intresset med cyklingen för tjejer. Det är svår nöt att knäcka men tror att vi tjejer behöver inspiration från andra tjejer, att vi tjejer har ett community kring oss som peppar och ger power. Jag hörde från någon att det var ca 80% killar och ca 20% tjejer som cyklade mountainbike.

Och det bestämdes redan att nästa års MTB konferens kommer att gå av stapeln hos Isaberg Mountain Resort i Hestra, vilket vi verkligen ser framemot. Hoppas att vi ses i Isaberg nästa år!

2 svar på ”Sveriges första nationella MTB konferens i Åre”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *