Hardtail = Hardtail-mountainbikes kännetecknas av att de inte har någon dämpning baktill. Detta ger effektivare trampning och är ett bra alternativ för enklare terräng.

Heldämpad/full suspension = Mountainbikes med heldämpning har dämpning både fram och bak, vilket ger större stabilitet vid stötar och större mångsidighet.

Mips = Står för Multi-directional Impact Protection System. Ett skyddssystem som är integrerat i särskilda hjälmar och ger ett extra skydd för hjärnan.

Racer = Även kallad landsvägscykel. Kännetecknas av bockstyre som ger cyklisten en framåtlutad sittposition. Smala däck och lätt ram ger cykeln kapacitet för högre farter.

Gravel = En cykel som passar både landsväg och grusvägar.

Slaglängd = Cykelns slaglängd mäter dämpningens minimala och maximala kompression. Slaglängd på under 120 millimeter räknas som kort slaglängd, vilket passar bättre för stigcykling, medan lång slaglängd på över 150 millimeter är bättre lämpat för downhill och liknande, där man cyklar över ojämn terräng i hög hastighet.

XC normalt mellan 100 – 120 mm
Stigcykel normalt mellan 130 – 150 mm
Enduro normalt mellan 150 – 170 mm
Downhill från 180 – 200 mm


Tubeless = Kallas även slanglöst och innebär att däcken monteras utan slang. Monteringen kan vara lite svårare och dyrare, men slanglösa däck har bättre punkteringsskydd och lägre lufttryck, vilket är extra viktigt för landsvägs- och gravel-cykling.

Clipless Pedaler =Ett pedalsystem med två bultar för skor som klickas av och på pedalen så att foten sitter fast under cyklingen. Vanligt vid landsvägs- och mountainbikecykling. Det två vanligaste system är Shimano och Crankbrothers. SPD-pedaler = SPD står för Shimano Pedaling Dynamics.

XC = Förkortning för Cross Country, en tävlingsform för MTB. Varierad bana, teknisk, uppför, utför.

Enduro = Tävlingsform för MTB som består av snabb och teknisk stigcykling samt utförskörning. Det ska bestå utav ca 80% utför och ca 20% tramp sträckor. Det är tidtagning på specialsträckorna och mellan varje specialsträcka är det en transportsträcka.

Downhill = En tävlingssträcka från toppen till botten så snabbt som möjligt, väldigt tekniskt. Vill man prova på downhill kan man  besöka en bikepark där det finns många olika nivåer.

Bib = Vadderade cykelbyxor

Dropperpost = En dropper post är en sadelstolpe till din cykel som med en knapptryckning går att höja och sänka i farten. Den är kopplad till ett reglage på styret så att du kan sänka- och höja den medan du fortfarande sitter på cykeln. Detta är ett utmärkt tillbehör i teknisk eller stökig terräng, då du enkelt kan sänka sadeln så att den inte är i vägen.

XC = Långlopp i blandad terräng
XCC = Kortbanevarianten short-track (XCC) på en viss tid
XCO = OS-disciplinen och den största är cross country olympic (XCO)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *