– Vi vill först börja med att gratulera till vinsten i cykelvasan och även till vinsten i Grensrittet 2023! Wow! Hur känns det Kristian?
Det var en skikkelig kul og morsom uke. Det er alltid gøy å vinne sykkelritt, og spesielt stort å stå øverst på Cykelvasan og Grenserittet. Rå opplevelse.

– Hur såg din vecka ut innan Vasaloppet? Hur tränade du? Vad åt du?
Uken før cykelvasan var ganske rolig. Den bestod av:
Man: 1 time rolig sykkel  morgen + Styrketrening kveld
Tirs: fri
Ons: Fri
Tors: 4t mtb (recon cykelvasan)
Fre: 45 min fartslek -teste sykkel, 3X1 min terskel og 5 spurter
Lørdag: Cykelvasan

De første dagene spiser «vanlig», mye variert og vanlig kost. De siste 2-3 dagene går jeg over til å spise mye mindre fiber, typisk mer ris, kylling, yoghurt, lyse rundstykker/ matvarer osv. Dagen før spiser jeg kun ris og yoghurt og ris og kylling 🙂

– Vad är din största styrka respektive svaghet inom cyklingen?
Min største styrke er nok at jeg elsker å lage sykkelritt. Jeg liker veldig godt å være med foran fra start og prege de rittene jeg kjører. Jeg er ganske kjøresterk og har en bra spurt, så det å komme i mindre grupper er ofte veldig gunstig. Svakheten må være terrenget (singeltrack/skogen). Jeg er ingen teknisk rytter, så jeg må utnytte de mindre tekniske delene av løypa 🙂

– Äter du som vanligt inför tävling eller laddar du upp på ett speciellt sätt?
Jeg spiser veldig normalt de første dagene i uka før konkurranse. Men justerer kostholdet de siste 2-3 dagene før start. Da blir det mindre fiber i kosten og mer lettfordøyelig mat og MYE ris:) Og ikke minst smågodt dagen før!;)

– Vad var mest utmanande Vasaloppet eller Grensrittet?
Det var to helt forskjellig type ritt. Vasan var totalt sett endel tyngre enn grenserittet. I vasan måtte jeg kjøre veldig mye mer alene i front, og dermed ble det nærmest som et tempo ritt. I grenserittet ble det veldig mye mer fartslek, on/off gjennom hele rittet. Her ble feltet sprengt fra start, og deretter var vi 5-6 stk som bare støtet på hverandre siste 40 km. I tillegg ble det veldig mye luring siste 5 km før alt endte i spurt. Så to veldig ulike seire😊

– Hur många tävlingar brukar det bli på ett år?
I løpet av et år sykler jeg normalt ca. 3 mtb konkurranser og 35-45 UCI ritt på landeveien. Vi har ofte august litt fri fra landevei, så da koser jeg meg på den gamle scotten min fra 2015😊

-Okej det blir sex frågor hoppas att det är okej, men vi är så nyfikna…Hur ser framtiden ut? Ska du fortsätta med långlopp eller är du nyfiken på att testa något annat?
Det er bare hyggelig😊 Den ser spennende ut. Det Blir nok flest landeveisritt i 2024 også. Men jeg har veldig lyst til å teste meg på Gravel(må bare ordne meg en sykkel😅). Og så hadde det vært vanvittig gøy å kommet tilbake til cykelvasan i god form og prøve på en tredje seier😊


– Vi vill först börja med att gratulera till vinsten i cykelvasan och även till vinsten i Bockstensturen 2023! Wow! Hur känns det Amanda?

– Det känns så bra 😅 De är något jag drömt om sedan jag förälskade mig i sporten.

– Hur såg din vecka ut innan Vasaloppet? Hur tränade du? Vad åt du?
Min uppladdning börjar redan på måndagen. Jag drar ner på intensiteten men behåller mängden, ser till att äta mkt kolhydrater och får i mig vätska. Jag åkte redan upp på onsdagen, för att ha tid att landa och se lite av banan. Jag jobbar heltid, därför tog jag ledig några dagar för att kunna koppla av och återhämta mig.

Under torsdagen cyklade jag ett hårt pass för att ”väcka” kroppen. Jag testade att cykla starten och startbacken för att ha koll på vad som komma skall. Torsdagen åt jag överdrivet mkt kolhydrater = pasta och smågodis 😋 fredagen bestod av en kort spinn, samt lite rehab/aktivering av ben, säte och bål. Men största delen av dagen låg jag med benen i högläge.

– Vad är din största styrka respektive svaghet inom cyklingen?
Min styrka är att jag är uthållig, att jag klara av att ligga nära min tröskel under en längre tid.
Min svaghet är starten, när de går hårt i början 😅samt spurten.

– Äter du som vanligt inför tävling eller laddar du upp på ett speciellt sätt?
Som jag skrev ovan ser jag till att fylla på med kolhydrater och vätska. Två dagar en större/viktig tävling ser jag till att äta överdrivet mkt kolhydrater. Att jag väljer två dagar innan är för att maten ska ”landa” i magen och kroppen. Gillar inte känna mig ”full” på tävlingsdagen.

– Vad var mest utmanande Vasaloppet eller Bockstensturen?
Oj! Två helt olika lopp och båda hade sina utmaningar. Vasaloppet var mentalt jobbigt då jag viste att de var starka tjejer bakom och att de skulle kunna, tillsammans, hjälpa till att täppa till min lucka. Bockstensturen var utmanande pga av den tuffa terrängen. Lätt att få feeling och sen vägga 😅

– Hur många tävlingar brukar det bli på ett år?
I år, av olika anledningar, valde jag att dra ner på tävlandet. Hittills har jag 11 tävlingar och har några kvar, så totalt 15 tävlingar från april-oktober. Nästa år har jag även tänkt tävla utomlands.

-Okej det blir sex frågor hoppas att det är okej, men vi är så nyfikna…Hur ser framtiden ut? Ska du fortsätta med långlopp eller är du nyfiken på att testa något annat?
JA! Självklart blir de långlopp. Jag är helt såld på XCM och har massor mer att utforska. Vill köra utomlands och en dröm är att få köra Cape Epic 🙂 sen är jag supernyficken på gravel och kör EM och VM nu i oktober. Så de kan bli en hel del där med 🙂


Stort tack till Kristian och Amanda som ville vara med på ”fem snabba” med mtbtjejer, eller ja ”sex snabba”. Vi är säkra på att vi kommer få ser mer av er på pallen framöver. Stort grattis ännu en gång och stort lycka till framöver!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *