Kul att du ville ställa upp på intervju! För dom som inte vet vem Emma är, vem är du?
Jag är född och uppvuxen i Gällivare, långt ovanför polcirkeln. Bott i Göteborg ca 18 år nu. Jag är löpare och längdåkare i grunden och började cykla MTB för ungefär 5 år sedan. Innan det hade jag trampat lite lvg sporadiskt och ”alternativ tränat” på testcykel när jag inte kunnat springa, men inte mer. Idag tävlar jag aktivt i både XCO och CX och har flera SM medaljer och SWE Cup segrar.

Hur känns det att tävla själv och även ha en son som tävlar?
Jag började cykla för att min son cyklade och det blev knepigt att springa bakom hela tiden. Sedan blev det ju en morot att faktisk bli lite bättre på MTB så vi kunde utöva sporten tillsammans. Idag tävlar vi hela familjen , främst i MTB men även CX och Enduro. Även om jag alltid varit en tävlingsmänniska som älskar att rejsa är ju en stor drivkraft också att det är något vi gör tillsammans hela familjen.

Vi har förstått att du jobbar på Aktivitus, berätta mer om ditt jobb.
När jag inte tränar själv coachar jag andra, både vuxna och ungdomar. Jag är utbildad fystränare och kostvetare och har jobbat med coachning och fystester i 10-15 år nu. På testkliniken Aktivitus kan alla från motionär till elit få hjälp med coachning. Vi kör även fystester för att utvärdera nuläge och kunna följa den individuella utvecklingen. Genom testerna säkerhetsställer vi även att intensitetszonerna (watt och puls) blir korrekt inställda. Jag är även assisterande coach på Sanda Mountainbikegymnasium där jag ihop med headcoach Anders Ljungberg tränar några av Sveriges mest lovande MTB ungdomar och juniorer.

Hur kändes det när du tävlade i SM i Göteborg och låg i täten med Jenny Rissveds?
Oj, vilken fråga det var ju många rejs sedan, minns knappt!
Men att tävla på hemmaplan är alltid kul och i Göteborg har vi en av Sveriges finaste XCO banor! 2020 var vårt första av 2 SM vi arrangerade i CK Master. Jag visst inte om jag skulle kunna komma till start förän dagen innan pga långdragen infektion och öroninflammation, så jag var till att börja med mest glad över att kunna delta. Sedan att det var Jenny jag skulle fightas mot om medaljerna var kanske inget jag sett framför mig innan men när jag väl rejsar fokuserar jag på mig själv och inte på dem som är runt omkring mig. Jag minns att jag tyckte det var kul att se henne tillbaka på banan igen efter ett längre uppehåll.


– Hur laddar du upp för tävling och ännu viktigare hur återhämtar du dig?
Det beror helt på hur ”viktig” tävlingen är för mig. Jag älskar att rejsa och kör många tävlingar som träning, dvs utan att förbereda mig särskilt och med en vetskap att jag inte är i superform. Men vid ett A-race så är jag mer noga med att toppa formen. Att vara i form för mig är både ett fysisk och mentalt tillstånd och jag har specifika rutiner med träningspass och energiintag inför dessa. Träningsmässigt handlar det mycket om att våga vila och dra ner på träningen i rätt tid. Mentalt handlar det om att hitta in i racemood och det har tagit mig många år att lära mig hur jag ska göra för att vara 100% fokuserad.

Återhämtning för mig är inte endast frånvaro av träning eller ligga i soffan. För mig är daglig fysisk aktivitet en förutsättning för välmående och jag tror på att kroppen är gjord för att röra sig. Återhämtning mellan rejs och hårdare perioder handlar mer om att göra andra idrottsgrenar och ha perioder utan planerad och styrd träning.

Berätta om när du körde SWECup E-cykling i måndags!
Ja, jag tävlar ju även i E-cykling!. Haft lite uppehåll i fjol pga en lång utomhussäsong, körde endast ett par rejs, och nu var det nästan ett år sedan sist igen. Supertrevligt initiativ från cykelförbundet, Wahoo och Lynk&Co med liveevent på SweCup premiären och det var riktigt roligt att få köra live och framförallt rejsa inomhus igen.
Jag har gjort några sådana rejs på framförallt SweCup då jag gått tidigt och kört solo. Hade inga planer på att göra det i måndags innan start , men några km in i rejset så kände jag att jag hade benen för dagen. När jag har det är det svårt att hänga på mig;)


Jag visste att det skulle vara ungefär en timmes åkning och jag känner min kropp och vet hur spelet funkar och vet hur jag ska lägga upp det för att utnyttja mina styrkor på rätt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *